Tuesday, 23 April 2013

POSTAL ASSISTANT EXAM COMPLETE KEY HELD ON 21/04/2013

The Postal Assistant/Sorting Assistant Examination Key is prepared by Akula. Praveen Kumar, Sub Postmaster, Papannapet SO-502303(Medak division Mob no. 9849636361, 8019549939) in good faith of Postal Assistant exam aspirants. Author of blog does not accepts any responsibility in relation to the accuracy, correctness of answers or otherwise, of the contents.
The Key Published by India Post is final.

Postal Assistant Exam 2013 Question paper
 BOOKLET SERIES “B”
Part A - General Knowledge

1. Government of India has recently granted "Maharatna Status to two more Navratna Public Sector enterprises. Which are the these new companies joining the club of Maharatna public sector undertakings.
(A) Steel authority of India Limited and National Thermal Power Corporation Limited
(B) Bharat heavy Electrical Ltd and 
Gas authority of India Limited
(C) Indian Oil Corporation and Coal India Limited
(D) Bharat Heavy Electricals Limited and Oil and Natural gas corporation
 Ans: B
2. India's newly built and tested missile 'Astra' is meant for 
(A) Surface to surface strike
(B) Air to Air Strike
(C) Surface to Air Strike
(D) Air to surface Strike
Ans: B
3. The Governor General who adopted a policy of Europeanization of Bureaucracy and an exlusion of Indian from higher posts
(A) Warren Hastings
(B) Wellesley
(C) Cornwallis
(D) Dalhousie
Ans: C
4. During which movement Bal Gangadhar Tilak was given the epithet Lokmanya and Gandhiji give the slogan 'swaraj in a year' respectively:
(A) Home rule Movement and Non Cooperation Movement
(B) Swadeshi Movement and Dandi March
(C) Quit India Movement and Civil Disobedience Movement
(D) Khilafat Movement and Civil Disobedience Movement
Ans: A
5. Recently Dargah Muinuddin Chisti at Ajmer was in news due to visit of Pakistani Prime Minister Dargah Muinudding Chisti at Ajmer was built by:
(A) Qutubuddin Aibak
(B) Alauddin Khilji
(C) IItutmish
(D) Khijra Khan
Ans: B

6. Bauxite is an ore of:
(A) Zinc
(B) Aluminium
(C) Lead
(D) Copper
Ans: B

7. Which one of the following is the land area in the extreme south of India?
(A) Indira Point
(B) Rameshwaram
(C) Cape Comorin
(D) Puducherry
Ans: A

8. The ozone layer lies in the:
(A) Troposphere
(B) Tropopause
(C) Stratosphere
(D) None of these
Ans: C
9. In Union Budget 2013-14, "Voluntary Compliance Encouragement Scheme" was launched by Government of India. This scheme is related to:
(A) Service Tax
(B) Commodity Transaction Tax
(C) Income Tax
(D) Securities Transaction Tax
Ans: A
10. Economic Survey 2012-13 states that Non Performing Assets of increased from 2.36% to 3.57% in September, 2012. The description of Non performing Assets was with reference to which sector.
(A) Telecom Sector
(B) Human Resource Sector
(C) Oil and Gas Sector
(D) Banking Sector
Ans: D

11. This is the rate at which Reserve Bank of India borrows money from commercial banks:
(A) Reverse Repo rate
(B) Statutory Liquidity ratio
(C) Repo rate
(D) Cash reserve ratio
Ans: A
12. As per election commission of India, how many recognized national political parties are there in India?
(A) 6
(B) 2
(C) 7
(D) None of these
Ans: A

13. The present deputy chairman of Rajya Sabha is elected member of Parliament from which State of India?
(A) Andhra Pradesh
(B) Tamilnadu
(C) Kerala
(D) Karnataka
Ans: C
14. The constitution of India was adopted on: 
(A) 26th January, 1950
(B) 15th August, 1947
(C) 26th November, 1949
(D) 26th January, 1951
Ans: C
15. The Present strength of Rajya Sabha members is ..... out of which..... are representatives of states and union territories of Delhi and Puducherry and .... are nominated by president:
(A) 250, 238, 12
(B) 247, 235, 12
(C) 245, 233, 12
(D) 248, 236, 12
Ans: C
16. Which of the following glands produces insulin in human body?
(A) Pancreas
(B) Spleen
(C) Liver
(D) Pituitary
Ans: A
17. Which of the following is food poisoning organism
(A) Clostridium botulinum
(B) Streptomyces fecalis
(C) Lacto bacillus
(D) None of these
Ans: A
18. Development of goitre (Enlarged thyroid gland) is mainly due to dificiency of:
(A) Sodium
(B) Calcium
(C) Iodine
(D) Iron
Ans: C
19. The emission of which casuses global warming?
(A) Carbon dioxide
(B) Carbon monoxide
(C) Nitrogen
(D) Hydrocarbon
Ans: A
20. Who was adjudged player of the tournament by scoring most number of runs in the tournament in women's world cup cricket held recently:
(A) Jess Cameron
(B) Megan Schutt
(C) Anya Shrubsole
(D) Suzie Bates
Ans: D
21. Who won the inaugural Hockey India League ended in Ranchi recently:
(A) Ranchi Rhinos
(B) Uttar Pradesh Wizards
(C) Delhi Wave Riders
(D) Mumbai magicians
Ans: A
22. FIFA-2014 world cup is proposed to be held in:
(A) Quatar
(B) Brazil
(C) Spain
(D) Russia
Ans: B
23. Wanchoo committee Dealt with:
(A) Direct Taxes
(B) Right to Information Reforms
(C) Agriculture Prices
(D) Parliamentary Reforms
Ans: A
24. Kyoto Protocol is:
(A) An international agreement for extradition of foreign enemy
(B) An international agreement describing formula for conversion of foreign exchange
(C) An international agreement to reduce green house gases
(D) An international agreement to deal with International Terrorists organization
Ans: C
25. India successfully completed its 101th space mission by launching Indo - French satellite SARAL recently. This satellite is for:
(A) Preparation of a detailed and complete map of Antarctica
(B) Study the climate on Mars
(C) Oceanographic study
(D) None of these is true
Ans: C
                                                       Part B Mathematics

26. Tarun travels a distance of 24km at 6 km/hr another distance of 24km at 8 km/hr and a third distance of 24 km at 12 km/hr. His average speed for the whole journey (in km/hr) is
(A) 8 2/3
(B) 8
(C) 9
(D) 7
Ans: A
27. Rohan lends 1000 in four parts. If he gets 8% interest on 2000, 7 1/2% on 4000 and 8 1/2% on 1400 what percent of interest must he get for the remainder if his average annual interest is 8.13%?
(A) 10%
(B) 9%
(C) 8%
(D) None of these
Ans:
28. A solid piece of iron is in the form of a cuboid of dimensions (49cmx33cmx24cm) is melted and moulded to form a solid sphere. The radius of the sphere is
(A) 23 cm
(B) 21 cm
(C) 19cm
(D) 25cm
Ans: B
29. Twelve solid spheres of the same size are made by melting a solid metallic cylinder of base diameter 2 cm and height 16cm. The diameter of each sphere is:
(A) 4cm
(B) 3cm
(C) 2 cm
(D) 6 cm
Ans:
30. Perimeter of a circle is equal to the perimeter of a square whose area is 484 cm². What is the radius of the circle?
(A) 14cm
(B) 12 cm
(C) 7 cm
(D) 16 cm
Ans: A
31. Puneeta borrowed from Reena certain sum for two years at simple interest. Puneeta lent this sum to Venu at the same rate for two years compound interest. At the end of two years she received 110 as compound interest but paid 100 as simple interest. Find the sum and rate of interest:
(A) 250, rate 20% per annum
(B) 250, rate 25% per annum
(C) 250, rate 10% per annum
(D) None of these
Ans: A
32. 13 chairs and 5 tables were brought for 8280. If the average cost of the table will be 1227, what is the average cost of a chair?
(A) 2145
(B) 165
(C) 175
(D) None of these
Ans: B
33. A man goes uphill with an average speed of 24 kmph and comes down with an average speed of 36 kmph. The distance travelled in both the cases being the same, The average speed (in km/hr) for the entire journey is:
(A) 30.8
(B) 32.8
(C) 28.8
(D) None of these
Ans: C
34. 40% of the employees of a certain company are men, and 75% of the men earn more than 25000 per year. If 45% of the company's employees earn more than 25000 per year, what fraction of the women employed by the company earn 25000 per year or less?
(A) 1/4
(B) 3/4
(C) 1/3
(D) 2/11
Ans:
35. A sum of money invested at compound interest amounts in 3 years to 800 and in 4 years to 840 what is the percentage rate of interest?
(A) 6%
(B) 5%
(C) 4%
(D) 3%
Ans: B
36. If the difference between simple and compound interest on some principal amount at 20% per annum for three years is 48, then the principal amount is:
(A) 390
(B) 375
(C) 450
(D) None of these
Ans: B
37. A rational number between 1/2 and 3/5 is:
(A) 4/7
(B) 3/5
(C) 2/5
(D) None of these
Ans: A
38. The curved surface of a cylinder is 264m². Its volume is 924m³. The height of the cylinder must be:
(A) 8 m
(B) 6 m
(C) 4 m
(D) None of these
Ans: B
39. If by selling 110 apples, the cost price of 120 apples is realised. The gain % is?
(A) 10 10/11%
(B) 9 1/9%
(C) 11 1/9%
(D) 1 1/11%
Ans: D
40. If 8 men or 12 women can do a piece of work in 25 days, in how many days can the same work be done by 6 men and 11 women?
(A) 15 days
(B) 13 1/2 days
(C) 12 days
(D) 18 days
Ans: A
41. Pujara has a certain average of runs for his 8 matches in Border Gavaskar Trophy. In the ninth match he scores 100 runs and thereby increases his average by 9 runs. His new average of runs is:
(A) 28
(B) 24
(C) 20
(D) 32
Ans: A
42. It costs 1 to photocopy a sheet of paper. However, 2% discount is allowed on all photocopies done after first 1000 sheets. How much will it cost to photocopy 5000 sheets of paper?
(A) 3920
(B) 4900
(C) 4920
(D) 3980
Ans: C
DIRECTIONS (Question No 43 & 44) Answer the following questions on the basis of the information given below.
i. Trains A and B are travelling on the same route heading towards the same destination. Train B has already covered a distance of 220km before the train A started.
ii. The two trains meet each other after 11 hours after start of train A
iii. Had the trains been travelling towards each other (from a distance of 220 km) they would have met after one hour.

43. What is the speed of trains 'B' in kmph:
(A) 116
(B) 180
(C) 100
(D) None of these
Ans: C
44. What is the speed of trains 'A' in kmph:
(A) 118
(B) 80.5
(C) 102
(D) None of these
Ans: D

DIRECTIONS: What approximate (you are not expected to calculate the exact value) value will come in place of the question mark(?) in following equation?
45. 384.996 x 15.001 + 44.99 = ?
(A) 5080
(B) 5820
(C) 5280
(D) 5420
Ans: B
46. Three men or eight boys can do a piece of work in 17 days. How many days will two men and six boys together take to finish the same work?
(A) 12 days
(B) 17 days
(C) 11 days
(D) None of these
Ans: A
47. Vaibhav got a monthly increment of 12 percent of Pushpa's monthly salary. Pushpa's monthly salary is 7800. Vaibhav's monthly salary before increment was 6500. What amount will he earn in five months after his increment?
(A) 37.180
(B) 35.180
(C) 36.180
(D) None of these
Ans: C
48. The ratio of two numbers is 4:5. When the first is increased by 20% and the second is decreased by 20% the ratio of the resulting numbers is:
(A) 5:6
(B) 5:4
(C) 6:5
(D) 4:5
Ans: C
49. If the numerator of a fraction be increased by 12% and its denominator decreased by 2% the value of the fraction becomes 6/7. Thus, the original fraction is:
(A) 3/4
(B) 4/3
(C) 2/3
(D) None of these
Ans: A
50. What approximate value will come in place of the question mark (?) in the following equation?
239.99 / 8.0001 x 9.99 = ?
(A) 350
(B) 260
(C) 400
(D) 300
Ans: D
Postal Assistant Exam 2013 Question Paper and Answer Keys for Part C English

DIRECTIONS: In the following questions, identify the correct reported speech from the given alternatives.

51. He said, "I must go home at once."
(A) He said that he had to go home then
(B) He said that he must go home then and there
(C) He said that he must have gone home at once
(D) He said that he had to go home at once
Ans: A

52. Miss Ragini said to me, "Put these pencil shavings in the dustbin."
(A) Miss Ragini said to me to put these pencil shavings in the dustbin
(B) Miss Ragini ordered me to put these pencil shavings in the dustbin
(C) Miss Ragini asked me to put those pencil shavings in the dustbin
(D) Miss Ragini told me to put those pencil shavings in the dustbin
Ans: C
53. She said, "oh dear! I have just missed the bus.":
(A) She said with regret that she had just missed the bus
(B) She exclaimed that she has just missed the bus
(C) She regretted that she just missed the bus
(D) She narrated that she just missed the bus
Ans: C
DIRECTIONS: Fill in the blank with correct preposition

54. He invited all his friends............ tea
(A) On
(B) For
(C) To
(D) In
Ans: C
55. Rita drove............ a red light.
(A) In
(B) Through
(C) From
(D) Among
Ans: B
56. Distribute the sweets equally............ four children.
(A) Among
(B) In
(C) Between
(D) Through
Ans: A
57. Identify the adverb in the following sentence.
He spoke well at the meeting last night.
(A) Last Night
(B) Meeting
(C) Well
(D) All of these
Ans: C
58. Identify which is not adverb from among following underlined words in the given sentences.
She sings pretty well. I do my work carefully. He is wise enough to understand the trick. The flower smells sweet.
(A) Enough
(B) Carefully
(C) Pretty
(D) Sweet
Ans: D
59. Given below is the sentence in active voice. Choose the correct sentence given in passive voice among the alternatives.
Ought you not to reveal the truth now?
(A) Should the truth need not be revealed by you then?
(B) Ought the truth not to be revealed by you now?
(C) Ought the truth not to be revealed by you then?
(D) Ought the truth need not be revealed by you now?
Ans: B
60. Choose the incorrect sentence among the following:
(A) By next December we shall have been living here for six years.
(B) I have been writing four letters since morning.
(C) At this time tomorrow we will be watching a film
(D) I have been standing here for hours.
Ans: A
61. Given below are four substitutions for the underlined part. Choose the correct alternative to make the sentence grammatically correct.
Make haste lest you should not be caught in the storm:
(A) You might be
(B) You could be
(C) You should be
(D) Otherwise you can be
Ans: A
DIRECTIONS: In this section each sentence has three parts indicated by (A), (B) and (C). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any one of the parts (A), (B), (C) indicate your response by blackening the letter related to that part in the OMR sheet provided. If a sentence has no error, indicate this by blackening "D" which stands for no error. Error may belong to grammar usage.

62. Seldom we have been treated (A)/ in such a rude manner (B)/ by the police Personnel (C)/ No error (D)
Ans: D
63. Some men are born great (A)/ some achieve greatness (B)/ and some had greatness thrust on them (C)/ No error (D)
Ans: C
64. Beware of (A)/ a fair-weather friend (B)/ who is neither a friend need nor a friend indeed (C)/ No error (D).
Ans: C
65. What shall be correct combination of two simple sentences into a complex sentence by using a noun clause?
Can you come? He asked me:
(A) He asked me to come
(B) He asked me if I could come
(C) He asked me whether I can come?
(D) He asked me whether I might come
Ans: B
66. Identify the nouns used both for singular and plural form:
(A) Sheep
(B) Wolf
(C) Axis
(D) Goat
Ans: A
DIRECTIONS: Fill the correct article

67. Ramesh's father is ____ M.P and Suresh's father is _______Member of Legislative Assembly.
(A) An, A
(B) An, An
(C) A, An
(D) An, The
Ans: A
DIRECTIONS Complete the sentence correctly
68. Ram is so proud of his position that he _________ his subordinates.
(A) Looks for
(B) Looks into
(C) Looks down upon
(D) Looks after
Ans: C
DIRECTIONS: Complete the sentence with correct adversative conjunction

69. Shruti ran fast ______ she missed the train
(A) But
(B) Nevertheless
(C) Yet
(D) Nonetheless
Ans: A
DIRECTIONS: Choose the word which is similar or most nearly similar in meaning as the word given in bold and mark your answer.

70.Sagacious:
(A) Clever
(B) Strong
(C) Obstinate
(D) Ridiculous
Ans: A
71. Curtly:
(A) Sadly
(B) Rudely
(C) Frankly
(D) Happily
Ans: B
72. Abbreviate:
(A) Extend
(B) Abridge
(C) Conclude
(D) Thwart
Ans: B
DIRECTIONS: Choose the word which is opposite in meaning as the word given in bold and mark your answer.

73. Indifference:
(A) Responsiveness
(B) Different
(C) Neutrality
(D) Sophistication
Ans: A
74. Exceptional:
(A) Formal
(B) Neutral
(C) Normal
(D) Traditional
Ans: C
75. Tragic:
(A) Humorous
(B) Funny
(C) Light
(D) Comic
Ans: D
                                       Part D Reasoning and Analytical Ability

DIRECTIONS (Question no 76 to 79) Read the following passage carefully and answer the questions given below.
A group of seven friends Anil, Vinod, Sumit, Dilip, Indra, Firoz and Gaurav work as Engineer, Accountant, IT Officer, Technician, Clerk, Physiotherapist and Research Analyst for companies L, M, N, P, Q, R and S but not necessarily in the same order. Sumit works for company N and is neither a Research Analyst nor a clerk. Indra is an IT officer and works for company R. Anil work as Physiotherapist and does not work for company L or Q. The one who is an Accountant works for company M. The one who works for company L works as a technician. Firoz works for company Q. Gaurav works for company P as Research Analyst. Dilip is not an accountant.

76. Who amongst the following works as accountant?
(A) Firoz
(B) Anil
(C) Vinod
(D) Dilip
Ans: C
77. What is the profession of Sumit?
(A) Engineer
(B) Clerk
(C) Technician
(D) None of these
Ans: A
78. For which company does Dilip work?
(A) L
(B) R
(C) Q
(D) N
Ans: A
79. Which of the following combinations of person, profession and company is correct?
(A) Vinod - Accountant - R
(B) Firoz - Clerk - Q
(C) Anil - Physiotherapist - M
(D) None of these
Ans: B
80. There are five books A, B, C, D and E. C is above D. E is below A. D is above A; and B is below E. Which is the bottom most book?
(A) C
(B) E
(C) B
(D) D
Ans: C
81. The second and the third digits of the following numbers are interchanged and each interchanged number is written in reverse order. Now, if they are arranged in the ascending order, which of the original numbers will be fourth in that order?
592, 987, 176, 468, 719, 398

(A) 987
(B) 176
(C) 468
(D) 719
Ans: A
82. Rajesh walked 3 km towards East. Then he turned to his left and walked 6 km. He again turned to his right and walked 3 km. After that he turned to his right and walked 9 km. At last he turned to his right and walked 6 km. At what distance is he from the starting point and in which direction?
(A) 3 km South
(B) 1 km North
(C) 2 km South
(D) 3 km North
Ans: A

83. In the following number series only one number is wrong. Find out the wrong number.
1, 4, 27, 256, 3125, 46669:

(A) 27
(B) 256
(C) 3125
(D) 46669
Ans: D
DIRECTIONS: (Question No. 84 & 85) Study the following information carefully and answer the questions given below.

Five persons are travelling in a train - A, B, C, D and E. A is the mother of C who is the wife of E. D is the brother of A and B is the husband A.

84. How is B related to E?
(A) Brother in law
(B) Mother in law
(C) Father
(D) Father in law
Ans: D
85. How is A related to E?
(A) Mother in law
(B) Mother
(C) Sister
(D) Niece
Ans: A
86. If A = 26, SUN = 27 then CAT = ?
(A) 58
(B) 57
(C) 24
(D) None of these
Ans: B
87. If A = 1, FAT = 27 then FAINT = ?
(A) 50
(B) 42
(C) 44
(D) None of these
Ans: A
88. There are some girls and buffalos at a place. If total number of heads is 15 and total number of legs is 46, then how many girls and how many buffalos are there?
(A) 7 girls and 8 buffalos
(B) 9 girls and 6 buffalos
(C) 8 girls and 7 buffalos
(D) 6 girls and 9 buffalos
Ans: A
89. In the following Question pick the choice that establishes the logical relationship:
AD:BE::CF:?
(A) FG
(B) EC
(C) DG
(D) GD
Ans: C
90. 8 boys sat in a row. Raju is immediate right of Rakesh and immediate left of Shekhar. Shyam is sitting after 3 boys on the right of Shekhar. How many boys were there between Raju and Shyam:
(A) 5
(B) 4
(C) 3
(D) None of these
Ans: D
91. Given two positions of the dice as being.

When 2 is at the bottom which number is at the top:
(A) 1
(B) 4
(C) 5
(D) 6
Ans: B
92. In a class examination the average marks in mathematics by Girls was 80% and by Boys 60%. It is logical to conclude:
(A) All boys are weaker at maths than girls
(B) Some girls are better than boys in maths
(C) All girls are more intelligent than boys
(D) None of these
Ans: B
93. Pick the odd one out.
(A) Leopard
(B) Lion
(C) Tiger
(D) Wolf
Ans: D
94. In a certain code language 'PROPORTION' is written as 'PORPRONOIT'. How is 'CONVERSION' written in that code language?
(A) VNOCRENOIS
(B) VNCORENOIS
(C) VNOCERONIS
(D) VNOCREIONS
Ans: A
            
95. If 'A B' means 'A is the father of B', 'A @ B' means 'A is the mother of B', 'A ! B' means 'A is the wife of B', then which of the following means 'T is the grandmother of U'?
           
              (A) T@R! S!U            (B) T@S U!y   (C) T@R  y!U (D) None of these
         Ans: D

96. Five students participated in an examination and each scored different marks. Naina scored higher than Meena. Kamla scored lower than praveen but higher than Naina. Anuj's score was between Meena and Naina. Which of the following pairs represents the highest and lowest scores respectively?
(A) Praveen Anuj
(B) Naina Praveen
(C) Praveen Naina
(D) Praveen Meena
Ans: D
97. A set of figures carrying certain numbers is given. Assuming that the numbers in each figure follow a similar pattern, the missing number (?) is:
 
(A) 49
(B) 53
(C) 81
(D) 62
Ans: B
98. How many triangles does the following figure contain?
 
(A) 9
(B) 13
(C) 11
(D) None of these
Ans: B
DIRECTIONS (Question No. 99 & 100) Seven players were available to be sent to Sydney Olympics for taking part in events Government approved sending only four Ram, Shyam, Kumar, Sita, Geeta, Rita & Anita are the possibles. Two males and two females were to go Due to likes & dislikes, Shyam cannot go if Sita goes, Kumar cannot go if Anita goes, Sita cannot go if Rita goes.

99. If Rita is selected and Shyam is rejected, the team will consist of:
(A) Ram, Kumar, Geeta, Rita
(B) Ram, Kumar, Anita, Rita
(C) Ram, Kumar, Sita, Rita
(D) Ram, Geeta, Anita, Rita
Ans: A
100. If Sita goes, which other players are also on the team:
(A) Ram, Kumar, Geeta
(B) Ram, Kumar, Rita
(C) Ram, Shyam, Rita
(D) Ram, Kumar, Anita

Ans: A

5 comments:

naga lakshmi morla said...

ans for 64Th Qs is D

Michael Anto Merin said...

You can check your Postal assistant / sorting assistant result 2013 by this url

Postal Assistant / Sorting Assistant Result 2013

Anonymous said...

thank you admin you have done a great job339

Aswatha Narayana said...

Thank you for given the answers Please give me last year old other state postal exam question paper and answer, send to e mail aswathanar@gmail.com, mobile- no 9964199711

Anonymous said...

Thank you for given information